Parádfürdői Információk

Palócország legnagyobb magyar katolikus népcsoport hazája. Bár tudományosan nehezen meghatározható pontos kiterjedése a palócok ezzel a névvel illetik Mátra északi lejtőitől körülbelül a Rima és a Sajó völgy és a Bükk hegységtől nyugatra az Ipoly lapályáig terjedő Palócföldet.

A Palóc Út ma már átnyúlik az országhatáron, így lehetővé vált, hogy a felvidéki palóc települések látnivalói, rendezvényei is bekapcsolódjanak a Palócországot behálózó programajánlatok sokaságába (Fülek, Ragyolc, Kalonda és Medveshidegkút).

A Palóc Úton járva megelevenedik előttünk az élő hagyomány: az építészet, a kézművesség, a gasztronómia a népzene – néptánc. A kis falvakban őrzik viseletüket, a nagyobb településeken rendezvények idézik fel a hagyományokat. A világörökség helyszín: Hollókő, a részben élő népviselet, a természeti környezet, az egyedi építészeti együttes és az itt élők hagyományszeretete révén került fel a világ védett értékeinek listájára.

A Palóc utat bejárva a néprajzi értékek mellett, számtalan élmény várja az utazót: hegycsúcsok, tavak, vízesések, természetvédelmi területek, jelzett túraútvonalak, tanösvények, gyógyfürdők, klimatikus gyógyhelyek, borvidékek, múzeumok, középkori várak, kastélyok, templomok, búcsújáró helyek ígérnek változatos élményeket.
A hagyományőrző rendezvényeken részese lehet a palócok ünnepeinek, megkóstolhatja ételeiket, boraikat, megtanulhatja táncaikat, játékaikat. Az itt élő emberek őszinte vendégszeretettel fogadják az utazókat, hiszen a látnivalók és a programok java része a falvak lakóinak összefogásából, szülőföldjük iránti szeretetből jött létre, azért hogy hírül adja az utódoknak és az utazóknak: hogyan éltek, dolgoztak, ünnepeltek valamikor. Megőrzik és megmutatják ezt a gazdag népművészetet, s mindazt a szépséget, amit nemzedékek egymás utáni sora alakított ki.
Jöjjön el Ön is, járja végig a Palóc Utat, látogassa meg a mintegy negyven települést összefogó útvonal egészét vagy egy-egy kis szakaszát, legyen részese mindennapjainknak, ünnepeinknek, rendezvényeink színes forgatagának!

Információ: www.palocut.hu

Close Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük